Welkom op de archiefpagina's van E-zine Nieuwe Maan!
Nieuwe Maan publiceert wekelijks een artikel over hekserij, alternatieve geneeswijzen en de maan.
Oude artikelen worden op onderwerp gesorteerd en op de archiefpagina's geplaatst.
Hier vind je alle artikelen over kruiden.

01/04/04

Kruidenweetjes

Image hosted by Photobucket.com
Ik ben gek op kruiden. In mijn kamer heb ik een kruidenkabinet met een voorraad van ongeveer 50 geneeskrachtige kruiden. Omdat ze heel kwetsbaar zijn, gevoelig voor licht, lucht, vochtigheid en metaal, moet je aan een paar dingen voldoen om je kruiden optimaal te houden.
De meeste kruiden zijn 1 maximaal 2 jaar houdbaar. Daarna neemt de werkzaamheid snel af. Het is dus belangrijk dat je nooit meer voorraad hebt dan dat je in een jaar opmaakt.
Je kunt ze het beste in donker glas bewaren, welke luchtdicht kunnen worden afgesloten. Ik gebruik donkerblauwe wekpotten. Het is handig als de potten zijn voorzien van etiketten met de naam, de botanische naam en de datum.
Als je een kruid vaak gebruikt is het beter dat je daarvoor een (kleinere)pot gebruikt waarin een maandvoorraad past. Zo blijft je hoofdvoorraad zo vers mogelijk.
Als je wat uit de pot wilt gebruiken, neem dan het liefst een houten lepel. Sommige kruiden zijn gevoelig voor metaal.
Als je kruidenthee zet is het dan ook af te raden om een thee-ei te gebruiken. Een "tante betje" (katoenen zakje dat je in de theepot hangt) is ideaal. Als het water gekookt heeft direct opgieten en minstens 10 minuten afgedekt laten trekken om de aanwezige etherische olie niet te laten vervliegen. Als je wortels of zaden gebruikt zelfs 20 minuten laten trekken. Ik zet de thee het liefst in een thermoskan. Het tante betje erin hangen en de dop er omgekeerd bovenop als ze staat te trekken. Je gebruikt 2 pollepels kruid op een liter water.
Verrukkullukke thee voor alle dag: Agrimonie (leverkruid), Lindebloesem, Venkelzaad, echte Kamille (matricaria)en Pepermunt. In deze dosering kun je gerust 1 a 2 liter drinken, mits je varieert met de kruiden.

Image hosted by Photobucket.com

Powered by Blogger